Grand Prix du Sud

Grand Prix du Sud 2012 toegekend aan wandelroute Zuidoeverloop

Op zaterdag 30 maart is de prijs van 15.000,- Euro voor de uitvoering van het beste stedelijke idee voor Rotterdam Zuid, de Grand Prix du Sud, toegekend aan het project Zuidoeverloop. Deze ‘prijsvraag’ kende een open inschrijving zodat iedereen mee kon doen. Om mensen hiertoe de gelegenheid te geven zijn er meerdere presentaties geweest waar inzendingen te zien waren, voorstellen konden worden afgegeven en waar workshops zijn gehouden. O.a. tijdens de opening van het Kunstweekend Charlois in de Nieuwe Oogst, de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam in de Riverclub Gallery, in Atelier Tarwewijk, tijdens Omweg Zuidplein en als laatste in het voormalige postkantoor op de Paul Krügerstraat. In totaal heeft dit 90 ideeën opgeleverd waaronder het winnende voorstel, de ‘Zuidoeverloop’ van Jan Oudenaarden.

Zuidoeverloop
“Door de aanwezigheid van veel havenbedrijven is Rotterdam Zuid decennialang voor een groot deel afgesneden geweest van de rivier. Door de trek naar het westen van veel havenbedrijven is er langs de oever ruimte vrijgekomen, die op een andere manier kan worden ingevuld. Vooral op de Kop van Zuid is dat merkbaar. Het kan echter nog veel beter. Vergelijkbaar met de Thames Walk langs de zuidoever van de Theems in Londen moet ook op Rotterdam Zuid langs de Nieuwe Maas een wandelpad worden aangelegd. Het zou (voorlopig) moeten beginnen bij het Eiland van Brienenoord en (voorlopig) moeten eindigen op de Kop van de Kaap bij de SS Rotterdam. Dit pad is voor een groot deel al aanwezig maar op cruciale punten zijn er onderbrekingen: bij het bedrijventerrein aan de Verlengde Stadionweg, bij De Vuurplaat en bij Unilever. Met betrekkelijk kleine ingrepen moet dit pad te verwezenlijken zijn. Het zou een verrijking zijn voor Zuid, waarlangs allerlei andere initiatieven kunnen worden ontwikkeld.”
Projectvoorstel van Jan Oudenaarden.

Jurering
De jury van de Grand Prix du Sud baseerde zich op een anoniem overzicht van alle ingediende Voorstellen. Elk jurylid stelde een eigen shortlist samen op basis waarvan de jury op zaterdag 30 maart drie winnaars heeft gekozen. De jury baseerde zich hierbij op een aantal criteria. Belangrijk was de vraag wat de bewoners met het idee zouden opschieten en hoe het aansluit bij het bestaande Rotterdam Zuid. Ook de uitvoerbaarheid was een belangrijk criterium. Daarnaast werd gelet op kansen voor werkgelegenheid en de positieve energie die het idee uit kan stralen.

Uitslag
Op zaterdag 30 maart, de laatste dag van de Grand Prix du Sud tentoonstelling, maakte de jury drie winnaars bekend. Op nummer drie eindigde Knooppunt Maashavensiloplein van Eric Dullaert. De Zuidoeverloop werd als tweede beste idee gekozen. Omdat het winnende idee een Public Market aan het Charloisse Hoofd afkomstig was van Kamiel Verschuren, die als initiatiefnemer en bestuurslid betrokken is bij Stichting Stedelinks010, besloot de organisatie om het prijzengeld toe te kennen aan realisatie van de Zuidoeverloop en de uitvoering van dat project te ondersteunen.

Samenstelling jury
De jury bestond uit zeven personen die elk op een eigen manier een verbinding hebben met Rotterdam Zuid en/of stedelijkheid. Voorzitter van de jury is Herman van Wamelen (Stichting Zuidzijde). De overige juryleden zijn: Mirjam van Oosterhout (Woonstad Rotterdam), Martin Hoorweg (beeldend kunstenaar), Martine Zoeterman (schrijver/docent Sandberg Instituut), Stijnie Lohof (Stadsontwikkeling), Sophie Biesboer (IkZitopZuid) en Martine Herman (adviseur kunst & openbare ruimte).

Belang Grand Prix du Sud
Zowel de jury als initiator Stichting Stedelinks010 zijn van mening dat de kwaliteit van de inzendingen hoog was en dat er veel bruikbare en uitvoerbare ideeën tussen zitten. Uit het grote aantal inzendingen blijkt dat er veel ideeën leven over de verbetering van Rotterdam Zuid. De Grand Prix du Sud heeft een grote betrokkenheid van bewoners en instanties aangetoond en de behoefte aan een dergelijk podium zichtbaar gemaakt. Stedelinks010 onderzoekt of de prijs een vervolg kan krijgen en is op zoek naar partijen die zich aan de prijs willen verbinden. Daarnaast wordt er gekeken hoe verschillende ingezonden ideeën aan elkaar en/of aan bestaande initiatieven gekoppeld kunnen worden om zo alsnog een volgende stap te kunnen zetten in de uitvoering van de voorstellen voor Rotterdam Zuid.

—————————————————————————————————————-

Presentatie en Prijsuitreiking winnende idee

zaterdag 30 maart 16:00 Paul Krügerstraat 96, Afrikaanderwijk Rotterdam Zuid

Een jaar geleden deed stichting Stedelinks010 de eerste oproep voor de Grand Prix du Sud: “Dien het beste stedelijk idee in voor Rotterdam Zuid in en maak kans op een startbedrag van maximaal € 15.000 om dit idee ook echt uit te voeren.” Een jaar lang werden alle ingediende ideeën verzameld en middels verschillende tentoonstellingen, verspreid over de stad, aan het publiek getoond. De laatste tentoonstelling is te bezichtigen tot en met 30 maart in het voormalige postkantoor aan de Paul Krügerstraat in Rotterdam. Op de laatste dag van de tentoonstelling wordt het winnende idee aldaar bekend gemaakt.

Het beste idee
Het beste stedelijke idee voor Zuid is een goede toevoeging aan of verandering van de openbare ruimte of woonomgeving. De ideeën moeten gericht zijn op de stad, de openbare ruimte en het stedelijke of publieke leven op Zuid.

Groeiende tentoonstelling
Over een periode van ruim een jaar werden vele ideeën verzameld die door middel van een reizende tentoonstelling in Rotterdam aan het publiek werden getoond. De eerste tentoonstelling – met zo’n 25 ideeën – vond plaats in mei 2012 in het kader van het Kunstweekeind Charlois, de 2de in juni tijdens de 5e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam, daarna in AtelierTarwewijk en in het Winkelcentrum Zuidplein. De laatste tentoonstelling, inmiddels met 90 ideeën, vindt plaats van tot en met 30 maart in het oude postkantoor aan de Paul Krügerstraat 96 in Rotterdam.

Het winnende idee
Uit de ingediende ideeën kiest de jury het beste idee. Het winnende idee kan een bedrag van maximaal € 15.000 winnen voor de uitvoering. Op zaterdag 30 maart om 16.00 uur wordt het winnende idee bekend gemaakt.

Grand Prix du Sud
Paul Krügerstraat 96
Prijsuitreiking: zaterdag 30 maart om 16.00 u.

Voor vragen en meer informatie
e-mail: 010@stedelinks010.nl
tel.: 06 5532 7403

NIEUWS

Gemeente omarmt Nieuwe Maasparcours

Op 15 juli 2013 heeft de gemeenteraad een motie aangenomen waarin zij besluit het Nieuwe Maasparcours (waar de Zuidoeverloop deel van uitmaakt) waar mogelijk te steunen. Het neemt de route als uitgangspunt voor nieuwe plannen en werkzaamheden op de beide maasoevers.